miercuri, 9 septembrie 2009

District 9 {2009}

Hai sa incep prin a fi sincer. M-am distrat. Si sincer, cred ca atat conteaza...hai totusi sa detaliez.

Filmul asta i-a facut pe multi, de ceva vreme, inainte de a aparea sa sara in sus de bucurie. E facut dupa un scurt metraj din 2005, regizat de acelasi regizor, care a ajuns si un viral la vremea lui si a fost folosit intens si pentru promovarea acestui film, mai mult indirect. Bun, asta nu e rau. Ce e rau la filmul asta e plotul, care daca incerci sa-l rezumi suna foarte copilaros, pueril si putin credibil. Hai sa incercam...

Incepem cu o nava spatiala imensa si cu o rasa de extraterestrii care seamana cu gandacii. Acestia au ramas fara combustibil in nava lor si au aterizat in orasul Johannesburg din Africa de Sud. Desi a ramas fara combustibil nava tot pluteste deasupra pamantului la o distanta considerabila, invingand astfel a treia lege a lui Newton. Extraterestrii care au venit cu nava s-au gasit in inferioritate numerica si un perimetru a fost desenat in jurul lor. Acesta s-a numit districtul 9, asemanator cu districtul 6 de pe vremea apartheidului (stiti voi...), astfel filmul face legatura si la acele evenimente. In acest "cartier" acesti extraterestrii sunt priviti ca negrii, asa cum erau priviti pana acum 40-50 de ani. Erau considerati periculosi, mizerabili, tot ce poate fi considerat urat.

Filmul are un aer indiscutabil de documentar, ceea ce il face in ochiul spectatorului poate si mai credibil. Bineinteles, totul este o iluzie, dar una bine facuta. Efectele speciale sunt incredibile, dar tot poti sa faci diferenta...semn ca inca nu s-a ajuns acolo unde s-ar dori. Miscarile oricarui obiect CGI sunt pur si simplu nefiresti insa calitatea lui, de ar sta pe loc, este fara cusur. Ca sa continui cu plotul. La o institutie...MNU (un apel la ONU) lucreaza un neica-nimeni care e insurat cu fiica directorului. Acesta il promoveaza si ii da sarcina sa instiinteze toti extraterestrii care vietuiesc in cocioabe ca trebuie sa se mute in afara orasului la 240 de kilometrii.

Pentru o natie de extraterestrii TOTI, dar repet, TOTI se comporta ciudat de omeneste. Pornirile lor violente seamana cu ale noastre, vedem compasiune, iubire, intelegere, mai este si non-violenta, toate de la extraterestrii. Acum tu, film care vrei sa arati o varianta a unui viitor...de ce ai crede ca extraterestrii aia ar avea sentimente, trairi si emotii umane? Sunt emotiile umane UNIVERSALE? Pe de alta parte poate filmul a vrut sa arate natura umana in perspectiva unei invazii non-violente din partea unor extraterestrii...ne-am fi comportat ca in apartheid. SERIOS? In loc sa vorbeste despre film, eu povestesc plotul...

Efectele speciale sunt excelente, filmul e foarte sangeros si goreish pe alocuri, e mai bine zis, real...fara perdele hollywoodiene, desi filmul e produs de Peter Jackson, un alt motiv pentru care filmul asta are un asa de mare succes. Pana la urma, asa cum era previzibil, normal si evident din punctul de vedere al unui pacifist, filmul se termina intro amicitie...se termina cu District 10, unde traiesc 2.5 mil de extraterestrii...fata de 1.8 cat erau in 9. Continuare nu as dori, dar simt ca e inevitabila...trebuie sa-l vindece pe personajul principal, nu?

In concluzie...putin cam supra-apreciat...poate daca nu se punea atat de mult accent pe gloante si explozii ci mai mult pe latura umana. Relatia dintre sot si sotie e inexistenta in filmul asta, ca sa zic pe putin...dar e un film ce trebuie vazut.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu