luni, 21 septembrie 2009

Bob Roberts {1992}

O satira scrisa, regizata si jucata de Tim Robbins despre ce se intampla intro campanie politica. Aici nu conteaza ce se alege...din cate am inteles se alege un presedinte pentru America dar am o vaga impresie ca de fapt se alege un guvenrator pentru un stat. Asta nu am inteles exact dar asta nu conteaza. Ceea ce conteaza este tiparul.

Sub tiparul acestei campanii suntem si noi si americanii pacaliti de ani intregi de cand democratia e in floare. De cand cu democratia cei pe care trebuie sa-i alegem aleg sa faca teatru in fata noastra si sa ne distreze cu personalitatea lor. Aici de exemplu, unul din candidati, cel jucat de Tim Robbins, Bob Roberts era si cantaret serios de muzica folk. O chestie extrem de amuzanta daca se intampla in realitate. Aici insa, din cauza versurilor ce indemnau oamenii sa-l voteze pe el, acest spectacol facea parte din campania lui pentru a fi ales.

Multe ar fi de povestit insa in esenta s-a prins foarte bine cum se decurge o campanie electorala corupta, condusa de oameni corupti dar si acestia "condusi" de o marioneta usor de controlat si extrem de carismatica, in persoana lui Robert Roberts. Multi actori cunoscuti fac roluri mici in filmul asta totusi...Alan Rickman, David Strahairn, James Spader, Helen Hunt, Jack Black (in primul sau rol intrun film important), Susan Sarandon, Fred Ward, John Cusack, Jemery Piven si alte cateva fete cunoscute, nu neaparat nume cunoscute.

Avem in film un exemplu perfect de cum se castiga o campanie intrun mod curat murdar.

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu