joi, 13 august 2009

Rebel Without a Cause {1955}

Rebel fara cauza e filmul ce l-a definit pe James Dean ca fiind un star in crestere in Hollwood. Ultimele sale filme, facut in 1955 si 1956 i-au adus laude si i-au promis un viitor stralucitor in orasul sclipiciului. Acest film l-a si definit pe James Dean ca si caracter. Un rebel, un personaj ce nu a tinut cont de reguli si alte lucruri de genul asta...asta poate fi si motivul pentru care a murit atat de devreme in viata. A avut numai 24 de ani. Deja, la varsta asta, postum, a primit 2 nominalizari la Oscar pentru 2 din cele 3 filme serioase pe care le-a facut. Pana atunci a jucat numai in seriale tv si cateva filme pt televiziune.

Povestea lui si moartea sa prematura mi-au adus aminte de alt actor tanar care a murit inainte de vreme la 28 de ani. Heath Ledger a fost la fel ca James Dean, un actor care promite multe si care a avut unul sau doua roluri foarte mari inainte de a muri. Ledger a primit Oscarul pt portretul complex al Jokerului din The Dark Knight. Dean, chiar daca nu a castigat, a facut un renume rasunator dupa doar 3 filme. Unul e acesta si pentru celelalte doua a primit nominalizari la Oscar.

Toata lumea regreta moartea lui James Dean la fel cum regretam moartea lui Heath Ledger. Cei doi semanau. Dean a fost un fan infocat de'al lui Marlon Brando, incercand sa-i copie stilul si tehnica si asta se vede si in film. Replica "You're tearing me apart" a fost si este inca una din cele mai puternice replici spuse intrun film. Filmul e bun, iar emotia adolescentilor si trairile lor nu le asteptam sa le vad chiar atat de puternice si reale.

Jocul lui James Dean este perfect si foarte avansat pentru vremea respectiva. Totul se rezuma la mici gesturi, vorbit calm, tipat atunci cand trebuie. James Dean a facut din Jim un personaj extrem de complex. Unul care are curaj (sau mai bine zis tupeu) dar si sensibilitate, unul care poate plange dar are neinfricarea unui soldat intrun razboi. Unul care e bland si intelegator, unul care gandeste limpede in momentele dure si tensionate. Unul care incearca sa ii aduca la normal pe cei care incearca sa-l aduca pe el la normal...un personaj foarte intelept si puternic. Si unul foarte memorabil.

8/10

Un comentariu:

  1. filmul preferat , alaturi de la Est of..., care defineste nu numai pe actorul James Dean, ci o intreaga generatie intr-o vesnica cautarea a ei insasi !

    RăspundețiȘtergere