luni, 10 august 2009

The King of Comedy {1982}

Regele comediei, cu Robert DeNiro sub carma regizorala a lui Martin Scorsese. Un film poate profund, insa numai pentru unii. Profund in sensul timpurilor din film si a mentalitatii personajului principal.

Da, din '82 pana acum am gasit numeroase personaje care seamana cu cel interpretat de De Niro, Rupert Pupkin (avem aici un comic de nume...ceea ce il si caracterizeaza pe personaj), un tip extrem de ciudat care doreste sa devina un comic de stand-up. Ca vrea, e ceva simplu, ca o sa devina unul cunoscut, in nici un caz. Acest vis este vechi dar, cred eu, conceput din lipsa de altceva mai bun. Tipul nu prea stia sa faca altceva, a fost batut de mic, neglijat de parinti, lumea si-a batut joc de el la scoala, a fost batut si acolo...un caz pierdut. Miraculos nu a innebunit complet si a gasit ceva de facut...strangea semnaturi prin New York, a facut o colectie, a simtit gustul succesului...l-a dorit.

Are un mentor, pe care nu il intalneste niciodata, e un mentor de la TV, jucat de Jerry Lewis, cunoscut si in viata reala ca rege al comediei. Jerry il joaca pe Jerry Langford (aceleasi initiale) un mare comedian si o gazda de talk-show cu invitati diversi. Rupert crede ca pentru a ajunge un mare comedian trebuie sa isi faca o aparitie la showul lui J.L.. Si face orice pentru a ajunge acolo...mai exact, il hartuieste pe J.L. ...apare de nenumarate ori la biroul lui pana este dat afara din cladire, se duce si la casa lui de nu stiu unde, unde este dat afara si de acolo de catre J.L. si pana la urma il rapeste.

Isi face aparitia scurta la tv, cat tine un monolog comic, destul de bun de fapt si atat. A fost Rege al Comediei pentru o noapte. Filmul ne vorbeste despre industria showbizului, despre meschinarie, aroganta, supra-evaluare. Ne mai arata si disperarea unui om nebun, nebagat in seama si ce se intampla daca aceasta ignorare asupra sa continua. Ca comedie (cacofonie, aha) nu e plin de momente in care razi cu hohote, dar sunt cateva reusite si apoi Robert de niro ca actor de comedie mi s-a parut un mare fas. Personajul era mai asemanator cu unul dintrun thriller psihologic decat ca stand-up comic.

7.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu