vineri, 14 august 2009

The Big Red One {1980}

Avem acilea un film facut de unul din oamenii care au trait cel de'al doilea razboi mondial. Deci ma asteptam la un realism necrutator, traume dupa vizionare, etc...nu insa. E lejer, chiar daca dureaza 2 ore si 40. Nu-i problema...am zis ca si asa tot trebuia sa-l vad si acum n-am altceva de facut.

Desi e regizat si scris de un soldat ce a supravietuit cel mai sangeros razboi din istorie, ramane radacinit in Hollwood. Multa vrajeala si lipsta de realism, cateodata e patetism. Decat sa vedeti filmul asta mai bine vizionati Band of Brother desi dureaza vreo 10 ore. Merita de unspe ori mai mult mini-seria aia decat filmul asta. Il compart cu Band of Brothers si nu cu Salvati Soldatul Ryan este pentru ca Band of Brothers descrie mai multe puncte prin care trec soldatii, la fel ca in Band of Brothers. Insa cei patru care sunt in filmul asta sunt ridicoli, nu o zgaraietura, nici unul din astia nu moare de la inceputul pana la finalul razboiului.

Bugetul micut care se presupune ca l-a avut filmul asta nu i-a dat voie sa fie realist si dur cum trebuia. Putin mai multi bani, sau poate scurtarea filmului, ar fi facut un film chiar misto despre razboi, care merita sa fie pus langa celelalte zeci. Sergentul din film, interpretat de Lee Marvin, un actor batran respectat, acum mort, mi s-a parut ca e cam batran pentru a fi un sergent cand el a luptat si in primul razboi mondial...merita din start un loc mai lejer, departe de campul de lupta sau undeva la fundul ultimului rand de atac.

Numarul 1 mare si rosu e simbolul primului rand de atac, cei care mor primii, cel mai dureros...dar fiind lipsit de realitate si duritate, toate scenele de actiune razboinica ma lasa rece si indiferent. Ma mir si cum de am avut rabdare 2 ore 40 de minute...poate pentru ca tot mutau locatiile...ba africa de nord, ba franta, belgia, germania...chiar daca au filmat numai in Israel si Iralnda...asta e daca ai buget redus. Actorii joaca binisor, in frunte cu Lee Marvin de mai sus, urmat de Luke Skywalker si tipul care a venit la razboi ca sa scrie o carte despre razboi. Cam atat.

6.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu