joi, 20 august 2009

37°2 le matin {1986}

Prima si prima data cand am auzit de filmul asta a fost acum multi ani, cand eram un cinefil ce de abia si-a dat startul in acest frumos si intotdeauna surprinzator hobby. Am citit reviewul acestui film frumos in revista HBO pe care o primeam regular, in fiecare luna, gratis...s-au dus vremurile alea. Pentru ca desi inca e gratis, nu o mai primesc, chiar daca sunt abonat HBO. In fine...

Acel review a fost facut de Florin Piersic Jr. care imediat mi-a starnit interesul pentru acest film din cauza ca vorbea despre el cu o inflacarare nostalgica...ca si cum acest film i-a modelat copilaria sau adolescenta. Acest film pur francez.

De ce e pur francez, ma intrebi. Pentru ca e romantic, fierbinte si extrem de sexy. Scena cu care incepe acest film e una din cele mai frumoase scene de dragostea pe care le-am vazut intrun film artistic. Se simte caldura, se simte pasiunea, se simte ca e vara si ca cei doi se iubesc nebuneste. Lumina cade perfect, camera se misca lin si precis spre ei, cu o curiozitate iesita din comun. E ca si cum am vedea creearea universului printrun singur act pur si continuu. E sublima scena. Daca nu s-a inteles exact ce se intampla, cei doi protagonisti, Betty si Zorg fac sex, sau dragoste, depinde de privitor si de gusturile fiecaruia.

Din acesta simpla scena nu stim ce ne asteapta. Insa ne formam cateva idei imediat ce drama se elibereaza din frumoasa Betty (cea de pe masina - replica aia e spusa de ea, nu e pusa de mine) interpretata de Beatrice Dalle. O drama nebuneasca, incontrolabila si ce sare rapid de pe fix. Dar cu toate astea Zorg o imbratiseaza cu iubire si cu grija atunci cand isi iese din minti. Se simte asta si spectatorul o simte. In rest, avem nuduri superbe (din ambele parti, ce pot sa zic) si momente tandre de iubire libera si dezinhibata, naturala si frumoasa.

Filmul asta trebuie vazut pentru drama ce o prezinta, pentru viata bogata ce o au cei doi, pana cand se ajunge la un final trist si previzibil. Lovitura sub centura a fost acceptarea publicarii cartii lui Zorg dupa ce visul frumos a luat sfarsit. Trebuie vazut pentru ca e sincer, real si actorii joaca impecabil. Ca sa nu mai zic nimic de regia superba.

8.5/10

2 comentarii:

  1. 1. regulat, nu regular.
    2. revista aia o iei de la firma cand te duci sa platesti abonamentu'.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Tot aia: http://dexonline.ro/search.php?cuv=regular
    2. Daca il primeam, fie si de la punctul de plata, mai comentam?

    RăspundețiȘtergere