luni, 20 iulie 2009

The Soloist {2009}

O drama puternica despre viata, prietenie si omenie. Acestea au fost primele cuvinte care mi-au venit atunci cand incercam, spre finalul filmului, sa descriu despre ce e vorba...ce a vrut sa exprime.

Filmul este inspirat dintro povestea reala in care un jurnalist de la aclamatul ziar L.A. Times cauta subiecte pentru editorialul sau peste tot unde merge in marele oras Los Angeles. Din lista sa de posibilitati nici una nu este demna de luat in serios pana cand il gaseste pe acest om fara casa care canta la o vioara care are numai doua corzi. Insa un astfel de subiect nu e de ajuns pentru un editorial...asa ca incearca sa-i afle trecutul.

Omul fara casa, Nathaniel Ayers, a fost student la prestigioasa scoala de arte...Julliard. Acolo s-a descurcat grozav timp de 2 ani insa a parasit scoala dupa o cadere nervoasa. Aceasta cadere nervoasa a semanat cu inceputul unei nebunii, presupus cauzata de moartea mamei sale. In loc sa fie ajutat sa treaca peste acest moment de catre sora sa alege sa plece spre nicaieri pentru a locui in strada. Aici duce o viata de vagabont aproape nebun care vorbeste singur si mult. Insa repede iti dai seama ca are o minte sclipitoare daca se straduieste plus ca are un talent imens atunci cand pune mana pe un instrument cu corzi. In momentul acela nu il poti deosebi intre un geniu muzical si un vagabont.

Jurnalistul incearca sa-l aduca pe cararea cea buna, incearca sa-l ajute insa mintea celui ajutat este paranoica si nu doreste sa se schimbe. Ramane inchisa si neajutorata. Totusi, nu e total previzibil. Adica daca te asteptai ca prietenia sa cu jurnalistul sa il schimbe total acest lucru nu se intampla...si asta ii da filmului un plus de realism pentru ca da, viata nu e intotdeauna ca in filme si nu e intotdeauna optimista. E trista si necrutatoare.

Se termina bine filmul. Nu trist, nu fericit, ci la acelasi stadiu la care a inceput filmul. Realist. Cu o prietenie in plus. Inca o data Jamie Foxx ne-a aratat de ce e un bun actor (si cu ocazia asta am sa vizionez si Ray, cu care a luat Oscarul) si Robert Downey Jr. are un potential dramatic imens si o sa castige un Oscar in urmatorii 5 ani daca are rolul care trebuie. E o drama care merita vizionata...in mare parte datorita prestatiei actorilor si muzicii sublime.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu