marți, 21 iulie 2009

Ray {2004}

Viata lui Ray Charles. Renumitul cantaret de jazz, country si R&B. Un om care a deschis drumuri asta pentru a fost primul care le-a umblat. Un om, nu o celebritate, care a gresit la fel de mult ca un om obisnuit, care a fost inghitit de droguri atunci cand era deprimat si isi aducea aminte de lucruri din copilaria sa. Un om complet cu plusuri si minusurui. Plusul sau era ca a fost un cantaret mare si un pianist excelent...si mai ales, un suflet bun, chiar daca chinut.

Insa pe cat de mult e povestea lui Ray Charles, pe atat de mult e si povestea lui Jamie Foxx, actorul extraordinar ce a interpretat acest rol dificil si care il transporta prin diferite si dificile emotii pe care le-a aratat excelent. Multi spun chiar ca Jamie ESTE Ray. I-a replicat perfect micile expresii faciale, pozitia corpului, miscarile corpului, intregul limbaj al corpului...ai crede ca e Ray cu 30 de ani mai tanar. Pana si seamana cu el...Jamie Foxx a fost ales perfect pentru rolul asta si a facut un rol mai mare decat el insusi. Plus ca Jamie stie sa cante (vocal si la pian) si in realitate.

Povestea e una pur biografica...eforturile unui om de a ajunge in frunte, atunci cand genul sau era discriminat, oprit din start de prejudecata si culoarea pielii. Apoi, in acelasi timp, sa ai si un handicap vizual e de 10 ori mai greu pentru a fi cineva in aceasta industrie. Dar nimic din astea nu mai conteaza atunci cand ai talent...si inca foarte mult. Muzica nu discrimineaza...acolo poti si fii beteag, chior, surd (Beethoven), mut si asa mai departe si tot poti sa faci ce iti doresti in meseria asta. Totul tine de talent, daruire si pasiunea pentru muzica. Ma asteptam totusi sa imi placa mai multe din melodiile lui Ray Charles. Cateva dintre ele le stie toata lumea si sunt chiar clasice insa cele pe care nu le auzim prea des, nu sunt nici ele asa de grozave pe cat ma asteptam.

E un film in mare parte trist. Intotdeauna ne este amintita lipsa de vedere a personajului principal si dificultatile ce vin cu aceasta problema. Bine, el s-a acomodat, reuseste cu cateva trucuri sa para normal, insa inevitabil ne aduce aminte fiecare clipa de problema. Si apoi mai este si dependenta de droguri...lucru pe care nu il stiam inainte de a vedea filmul insa lucru care era normal la vremea aceea pentru multe staturi din muzica.

Film bun, actor si mai bun. De vizionat.

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu