vineri, 31 iulie 2009

Idi i smotri {1985}

Come and See

Genial, teribil, terifiant, puternic, brutal...sunt doar cateva din cuvintele ce descriu atat de bine acest film despre al doilea razboi mondial.

Actiunea are loc in 1943, in Bielorusia, in timpul celui mai sangeros si inutil razboi din istoria lumii. De fapt, care razboi nu e inutil...dar acesta, in mod deosebit este unul ce trebuie considerat o mare pierdere de oameni fara un scop anume. Toate au pornit de la nebunia unui om care a ajuns la putere. O nebunie ce nu a vrut sa fie oprita...de catre nimeni.

Destul despre razboi, sa vorbim despre film. Filmul asta este de o cruzime rara intrun film, cruzime adusa, normal, de catre partea nemteasca. E si evident ca partea nemteseasca sa fie personajul negativ, ei au fost cei negativi in tot acest razboi...nici ei nu ar reusi sa scoata ceva bun din comportamentul lor la acea vreme. De ar incerca asa ceva intrun film, cred ca ar fi cel mai ireal film facut vreodata. Asta, in schimb, e pe celalalt taler al balantei. Extraordinar de real, dureros, traumatizant, nebun. E exact ce vrei de la un film de razboi si chiar primesti mai mult. Si e genul care arata atrocitatile unui razboi la nivel psihologic si vizual. Arata trauma unui baiat de 15 ani tarat in razboi, dornic sa ucida, crezand ca totul e o joaca...pana in momentul cand il izbeste realitatea mai rau ca un obuz in mecla.

Familia ii este ucisa...si in aceasta e inclusa mama si cele doua surori ale sale, gemene. Durerea lui se transmite prin ecran la spectator astfel incat lacrimile nu intarzie sa apara. Pe tot parcursul filmului vedem curajul acestui baiat dar si neputinta lui. Doborat de nesperanta si superioritate numerica nu ii reuseste nicio misiune care o face impreuna cu ceilalti camarazi care nu fac parte din armata ci sunt doar o armata autonoma, o forta de rezistenta. Trist film. Pe parcursul sau intalnim numeroase elemente de simbolistica...cel care se repeta cel mai des este avionul german, negru care se invarte in jurul capului personajului principal ca un vultur al mortii ce isi inconjoara prada pana cand e gata sa il loveasca...

Actiunea petrecandu-se numai in anul 1943, finalul filmului este lasat deschis...in ultimele imagini ii vedem pe luptatori mergand pe o carare in padure catre urmatoarea lor destinatie mortala, sau nu...e un film incredibil, ce neaparat trebuie vazut de oricine, insa cei cu stomacul mai slab si mai slabi de ingeri ar fi bine sa nu se apropie de acest film. E extrem de brutal, extrem de sangeros si necrutator asupra privitorului. Iti arata exact cat de serios este un razboi...si sa nu uit. Actorii, TOTI, joaca perfect, inclusiv pustiul, personaj principal, care a fost la primul sau rol cu acest film.

10/10

+ Two Lovers (2008) - 6/10. Ultimul film al lui Joaquin Pheonix inainte de a innebuni.

2 comentarii:

  1. E "Come and see":P. In rest, subscriu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Rezolvat. Tin minte ca atunci cand am scris postul il gaseam sub titlul "Go and See", anyway.

    RăspundețiȘtergere