miercuri, 8 iulie 2009

The English Patient {1996}

Filmul cu cele mai multe premii Oscar de care si-a batut joc Seinfeld. Si pe buna dreptate, oarecum. E lung. E al naibii de lung. Povestea putea fi comprimata si astfel era mai scurt cu juma de ora, pe putin.

9 premii Oscar castigate...9. Pentru cel mai bun film, pe care nu il merita. Il merita Fargo. Pentru cea mai buna actrita in rol secundar...Juliette Binoche, ea il merita. Ea joaca rolul asistentei de razboi care traieste dramele celor cazuti, fiind inconjurata de un blestem fictiv prin care ii ucide pe cei din jurul ei pe care ajunge sa-i iubeasca. Sunt sigur ca e doar o metafora pentru a arata ca in timpul razboiului cei dragi noua mor mult prea repede, iar moartea lor o simtim in mod tragic inzecit fata de moartea unui necunoscut.

Cel mai bun regizor...desi as fi vrut tot Fargo sa castige, adica Joel Coen...sa zicem ca Minghella a facut o treaba excelenta, transformand desertul intro adevarata scena dramatica plina de iubire si moarte. Desigur, filmul in general, ajutat de regie, fac totul sa treaca mai greu, fiind indemnati sa ne uitam la ceas...oarecum justificata aceasta senzatie greoaie de trecere a timpului pentru ca actiunea din film are loc pe o distanta mare de timp cu flashbackurile si cu actiunea din prezent acumulate. Trebuiau doar scurtate scenele, replicile spuse cu o cincime mai repede. Nu cred ca strica din ritm prea mult, doar erau in perioada de razboi. Ca sa nu mai zic ca unele personaje si implicit povestea lor e inutila pentru actiunea principala.

Muzica e buna, sunetul la fel, imaginile taie rasuflarea (unele dintre ele), dar in final nu e decat un alt film despre cel de'al doilea razboi mondial. Singura diferenta e ca la acesta actiunea putea sa aiba loc oricand, in orice fel de razboi, atata timp cat erau exploratori in Africa care trebuiuau sa faca o harta a acesteia. The English Patient, fiind unul din cele mai supraevaluate filme din istoria care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film, pe langa alte 8...este cam la acelasi nivel cu Shakespeare in Love...un film insa mai supraevaluat. The English Patient, desi simti ca mai exagereaza, o face pentru dramatism si pentru dragul artei.

Nu e deci un film rau, e pur si simplu mai lung decat ai vrea si decat e necesar sa fie.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu