sâmbătă, 11 iulie 2009

Duplicity {2009}

In primul rand trebuie sa zic ca nu prea inteleg nota mica de pe imdb. Putin cam mica. Diferenta nu e foarte mare fata de ce o sa dau eu ca nota insa nu mi se pare complet justificata si corecta fata de acest film destul de bunicel.

Despre ce e vorba...aa...da, aici e problema. Pentru ca filmul e scris de tipul care a mai scris trilogia lui Bourne, dupa cum stim, una destul de complexa si greu de descifrat, thrillerul corporatist Michael Clayton care i-a adus numai regizorului doua nominalizari pentru regie cat si pentru scenariu original. Asa ca mie mi-e cam greu sa inteleg cum un regizor/scenarist nominalizat la Oscar poate sa mai scrie un scenariu prost. Pai nu prea poate pentru ca acest film e unul foarte inteligent.

E un razboi corporativ in America. E unul foarte serios si tinut mai mult secret. Adica nu secret ci pur si simplu nu se vorbeste despre asta in mass-media. E un razboi despre care a auzit toata lumea insa nimeni nu a reusit sa puna mana pe niste dovezi sa o arate. Aici, doua firme mari concureaza una cu cealalta pentru consumatori. Cat mai multi. Fiecare vinde produse diverse, fiecare face si vinde multe, nu este detaliat niciodata acest fapt insa stim ca in America sunt cateva firme barosane ca Time Warner sau GE sau Sony care au diviziuni in diverse parti ale pietei si astfel concureaza una cu cealalta pentru acel consumator in plus care le poate aduce milioane. Cam despre asta e vorba in acest film.

Doua din acest firme mari isi pun agentii, sau mai bine zis, fostii agenti, la treaba pentru a afla secretele celuilalt. Se fura idei unul de la altul pentru a avansa pe piata. E simplu. Eu fur ideea de la tine, o pun primul in practica, e atunci ideea mea si eu iau bani de pe urma ei. Si aici concureaza de la felul cum e pizza (cu crusta dubla sau simpla), la creme si lotiuni...si asa mai departe. Si cine fura aceste idei? Fosti agenti CIA, MI-6...adica agenti adevarati care au ramas fara munca din motive nedezvaluite.

Clive Owen si Julia Roberts sunt doi astfel de agenti...si te incurci in povestea lor. Nu le prinzi, din start, unghiul de joc. Daca sunt agenti dubli, daca sunt cinstiti, pentru cine lucreaza, de ce lucreaza pentru ala si nu pentru celalalt...e o adevarata incurcatura. Si tocmai de asta este interesant. Te pune pe ghicit. Te intrebi daca chiar acesti agenti controleaza situatia...nu cumva mai sunt si altii? Cine are de castigat din toata chestia asta? E grozav. Si de asta mi-a placut si m-a tinut lipit de ecran.

Acum stau si ma gandesc ce e posibil sa nu fi placut. Poate jocul actorilor, destul de standard si neinteresant. Poate despartirea ecranului in patru, fiecare ecran aratand imagini din locatia respectiva pentru a ne da seama unde are loc actiunea in continuare ca apoi sa ne arate in scris. Nu e tocmai enervant insa inteleg de ce ar fi pentru unii...probabil le aduce aminte de Ocean's 11/12/13 si faptul ca Julia Roberts a jucat in 2 din ele. Nu stiu. Chestia e ca mi-a placut. Nu e extrem de pretentios, mai este si o poveste romantica introdusa aici pentru a satisface si publicul feminin, per total, e un film cu spioni chiar misto.

7.5/10

Un comentariu:

  1. Salut, te-ar interesa un schimb de link-uri ? Daca da, lasa-mi un mesaj pe blog cu datele tale cum sa te trec la "My armata" :). La cat mai multe vizite in continuare iti doresc !

    RăspundețiȘtergere