joi, 2 iulie 2009

The Best Years of Our Lives {1946}

Actiunea se petrece dupa ce se termina cel de-al doilea razboi mondial. Soldatii se intorc acasa. Trei dintre ei se duc spre acelasi oras, unul ce reprezinta orasul tipic american. Iar cei trei reprezinta toate cele trei categorii de varsta pentru ca face filmul asta cat mai pe placul tuturor si pentru a vorbi cu mai multi spectatori.

Cel mai tanar dintre cei trei a fost marinar si si-a pierdut in timpul razboiului ambele maini. Astfel am avut un actor fara maini interpretand un personaj fara maini. Actorul, care de fapt nu e un actor, ci un veteran adevarat de razboi, a primit Oscarul pentru aceasta interpretare sublima si trista. Se simtea orgoliul din vocea sa cand vorbea de faptul ca cei din jur nu trebuie sa li se faca mila de el...dar in acelasi timp o tristete crunta din cauza ca razboiul i-a smuls mainile. Un razboi la care s-a oferit voluntar imediat dupa Pearl Harbor. A lui e povestea cea mai induiosatoare si cea care ne aducem cel mai bine aminte de atrocitatile din razboi. Durerea si trauma. Ca actor non-profesional a jucat numai in 4 filme si 3 episoade din 2 seriale. Merita vazut un astfel de om...multi se vor regasi in el.

Al doilea, mai batran, la vreo 30 de ani, e sincer ratatul. A plecat de la inghetata la aruncatul bombelor din avion la zeci de decoratii si avansari in grad, dupa care inapoi la inghetata si vanzare de parfum. El e persoana, la fel ca Patton, care traieste din razboi. Stie sa isi faca treaba cum trebuie atata timp cat o face cu rabdare, curaj si dedicatie. Ii este greu sa isi gaseasca o slujba cum trebuie inapoi acasa iar sotia, pe care o cunoaste de doar 20 de zile inainte de a pleca la razboi, nu il respecta, il inseala si nu il iubeste. Ajunge si el la aceeasi concluzie insa gaseste pe altcineva, cineva care il intelege si pe care o poate iubi stiind ca primeste acelasi lucru.

Ultimul, la vreo 40 de ani, e un sergent care a fost si este un bancher. Ii place foarte mult sa dugheasca insa isi iubeste familia chiar daca nu o arata asa cum am fost invatati tot de la televizor si filme. Stie dramele soldatilor intorsi din razboi si le acorda imprumuturi fara garantii sau orice alt fel de tip de asigurare. Pe incredere. Fiica sa mai mare se indragosteste de erou de razboi de mai sus. Stie ca sufera si stie ca nu este iubit de sotia sa pe care nici nu o cunoaste.

Povesti reale, unele dureroare, altele amuzante, toate alcatuind cei mai frumosi ani din viata noastra. Suntem invatati pe zi ce trece ca nu fiecare an poate fi unul frumos, sunt si momente grele din cauza ca viata nu e tocmai intotdeauna usoara. Frumosul se poate regasi si in urat, si in greu. Dragostea e lucrul care ne salveaza si ne ridica moralul. Dragostea ne impinge de la spate pentru a trece peste momente dificile. Gandul ca cineva ne iubeste ne face sa ne trezim in fiecare dimineata cu zambetul pe buze...sau asa ar trebui, oricum. E un film frumos.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu