luni, 8 iunie 2009

Zulu {1964}

Lupta celor putini fata de cei multi...lupta celor care au strategie si tactica fata de cei care au forta bruta si curaj nebun, sinucigas. Mi-a adus aminte de 300...evident...si sa va zic o duma buna? Ii dau aceeasi nota cu 300...

Da, nu ma asteptam sa vad o batalie ce tine o ora pe pelicula...(cam ca in 300). Putine momente de pauza si tras rasuflarea. Totul e rapid, totul e plin de focuri de arma, de tipete africane, de albi vs. negri...totul pentru ce? Pentru curaj, pentru a tine pozitia, pentru a nu fugi ca lasii...asa face omul cand nu mai are alta scapare.

Curaj fratilor (si surorilor, daca sunt), despre asta e vorba. Despre umanitate fara sentimentalisme ieftine, fara nebunie. Un film de razboi cum am mai vazut, dar cum nu se mai fac. Da, probabil poate avea cateva momente care sunt oarecum penibile si puerile dar asa era actiunea prin anii '60...nu extrem de grafica, cu baionete si sulite care erau din plastic, cu sistem de (nu stiu cum se cheama) ala de intra varful in partea cealalta a sulitei ce nu intra in soldat...intelegeti voi, doar aveti imaginatie, nu? Asa...dar actingul face ca aceste mici detalii tehnice sa nu fie vazute ci chiar sa fie ignorate spre final, din cauza ca nu ele conteaza, nu ele fac sau distrug acest film foarte memorabil si bun de vizionat.

De mentionat si cantitatea de detalii in tactica englezilor sau a zuluenilor...fiecare scena e atent construita in jurul acestui aspect facand din actiune una antrenanta si intotdeauna schimbatoare. A fost foarte tare...foarte memorabil. Michael Caine a facut un rol bun ca soldatul din tata in fiu care crede ca isi castiga experienta peste noapte doar din cauza ca strabunul sau a luptat in Waterloo...Baker a fost puternic in rolul de locotenent genist si desi nu pentru asta a fost antrenat a condus mica armata cum trebuie...Green a fost rece si calm pe toata durata bataliei pastrandu-si capul in situatie de tensiune maxima pentru a controla soldatii care nu suporta stresul. O armata mica, condusa de novici a razbit in fata unei armate numeroase dar cu o tactica mult mai slaba. Totul a stat in formatiunile de lupta fata in fata, la fel ca in 300.

In 300 au fost 300 contra milioane...aici 100 contra 4000, 300: au avut o "gaura de sticla" pe unde atacau persanii, aici erau inconjurati 360 de grade. Merita vazut.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu