marți, 23 iunie 2009

Vozvrashcheniye {2003}

The Return

Tragic. Legatura de sange, legatura parentala e incomensurabila...desi tatal acestor doi baieti a lipsit de langa ei timp de 12 ani si ura celui mai mic dintre ei e enorma, pustiul, ca orice alt copil de pe aceasta planeta inca are sentimente de drag fata de parinte cu toate ca le ascunde justificat. I-a parasit timp de 12 ani fara motiv si fara o veste. Merita sa fie nerespectat din cauza ca acelasi lucru l-a facut si fata de baietii lui. Ajuns inapoi ii trateaza ca pe doua poveri, incercand in cateva randuri sa scape de ei pe motiv ca are de facut niste "afaceri".

Filmul e unul independent, facut cu bani putini, mai putin de $ 500.000, care pentru un film atat de bine facut chiar ca sunt putini. Regia e sublima, imaginea lacrima si de o frumusete rara si rece. Regizorul e un tip din Rusia care a vrut sa se faca un actor. Nu a gasit de lucru asa ca timp de foarte multi ani s-a zbatut sa manance. A dat lovitura cu acest film, care a luat 28 de premii la varii concursuri de film si o nominalizare la Globul de Aur. O realizare demna de bagat in seama.

Acest thriller psihologic poate fi un film in care se regaseste oricine sau oricine poate crede ca un astfel de scenariu e plauzibil. Prezinta evenimente de o realitate crunta astfel incat tatal ajunge repede personajul negativ, pustiul cel mic Ivan cel care nu ii intelege intoarcerea primind ca raspuns faptul ca a fost obligat de mama lor, nu sa vina inapoi in familie ci sa mai petreaca ceva timp cu ei. In aceste 4-5 zile zile cat a stat cu ei, fie ca a vrut, fie ca nu, i-a invatat cea mai importanta lectie din viata. A fost experienta lor de o viata, aceea care ii defineste ca oameni pentru tot restul vietii. Si nu au avut decat 12 si 15-16 ani...Din pacate am citit ca actorul minor care l-a interpretat pe Andrei, fratele lui Ivan (cel mic) a murit la un an de la filmarea acestui film la un lac din apropierea celui la care a fost filmat o buna parte din film...deznodamantul. A avut numai 16 ani...

Filmul merita vazut. Merita. Aa...si merita sa mentionez ca actorii au jucat exceptional. Absolut.

9/10

4 comentarii:

  1. Vezi ca ai gresit, nu e thriller psihologic, e drama.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu am gresit...e parerea mea ca e thriller psihologic. Ca e drama e parerea imdb-ului...de acolo iau eu genul filmului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si ce inseamna pt tine thriller psihologic, mai dobitocule ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai ma retardatule...daca erai baiat destept, nu mai intrebai asemenea tampenii. Sa vedem...un thriller psihologic e un film de suspans care te afecteaza pe tine fara imagini terifiante sau in succesiune rapida ci cu o sufocare psihica. O senzatie de claustrofobie de care nu poti scapa din cauza ca nu scapa nici personajele din film. E teroare a carei sursa are multi ani si al carui impact e de durata.

    Asa ca ba, anonimule...data viitoare ia si te gandeste inainte sa vorbesti. Plus ca daca mai trimiti mesaje cu injurii ti le sterg automat. Capisci?

    RăspundețiȘtergere