sâmbătă, 27 iunie 2009

Up {2009}

Vazut in 3D. O alta experienta cinematografica interesanta si laudabila. E primul film pe care il vad in 3D, sper ca nu si ultimul...insa e cam scump biletu, fata de filmele normale 2D, dar o spun sincer...chiar merita. E o alta perspectiva, e ceva nou si foarte interesant...si superb, mai ales la unele scene in care peisajul pur si simplu iti taie rasuflarea. Peisaje intinse, detaliate...si norii...cum se vedeau norii...nici in realitate nu se vad atat de frumosi...atat de tridimensionali :)) .

Filmuletul e frumos, in sinea lui. Are cateva faze comice infaptuite mai mult de pustiul din film, un asiatic mic care e un mare cercetas ce vrea sa-si completeze colectia de insigne prin care face el multe chestii pentru a ajuta comunitatea...asta si fac cercetasii. Sunt crescuti pentru a face bine si aceasta intentie si mesaj e laudabila. Pustiul e comicul din film, impreuna cu cainele vorbitor si pasarea uriasa Kevin, care e de fapt femela. La cati oameni au fost in sala...sa vedem...au fost 9 oameni intro sala ca cea de la Transformers 2 care era destul de plina...intro sala cu 200 de locuri. Biletul a costat 18 lei pentru studenti. Destul de mult, o zic din nou, dar a meritat pentru imagine.

Povestea e cam subtirica si, luand nota de pe imdb, cam supraevaluata. Un batranel singur, morocanos si trist decide sa duca la bun sfarsit aventura vietii sale care o avea impreuna cu iubita lui sotie. Asa cum se intampla si in realitate...tot trebuie sa intervina ceva, mai repara ceva la casa, mai te imbolnavesti, mai nu stiu ce...n-ai niciodata timp sa traiesti o aventura placuta impreuna cu fiinta pe care o iubesti. E trist...si chestia asta ne arata ca trebuie sa ne traim viata atunci cand avem sansa, cat mai repede posibil, ignorand unele probleme financiare. E greu de ignorat o problema financiara, asta stiu, dar nu trebuie o avere sa mergi undeva unde ti-ai visat sa ajungi. E trista (intotdeauna) o poveste de dragoste adevarata cand unul din ei moare...asta se intampla in fiecare zi si la varsta asta putem vorbi despre dragoste adevarata.

Alt mesaj al filmului e cel legat de respectarea batranilor. Da, s-a atins si asta destul de bine si eficient si la sfarsit s-a lasat cu o prietenie frumoasa, previzibila. Pustiul care nu are tata il ia pe acest batranel ca un inlocuitor pentru reprezentantul tatalui in viata sa. Chestia asta s-a mai vazut si in alte filme. Vocile...am regretat pentru 5 minute ca sunt in romana. Sincer am regretat. Dar m-am obisnuit repede cu ele si pana la urma s-a facut o treaba excelenta cu regia vocilor. Mai mai sa zic ca e un film romanesc de animatie :)) . Are personaje foarte putine acest film...iar actiunea are loc in doua locatii. In jungla de metal si in jungla din America de Sud unde sunt portiuni de desert stancos...locatii bine create pentru a amplifica senzatia de 3D. Pe mine m-a lasat cu gura cascata acest 3D asa ca am inceput sa caut greseli in aceasta tehnica. Una singura am gasit...la imagini rapide stanga-dreapta cam dispare 3D-ul si da o impresie de sacadare, dar e ignorabila.

O zic din nou...cam supraevaluat. E o poveste frumoasa, da, dar e ea demna de Oscar? Totusi mi se pare prea subtire pentru un Oscar. Nu se compara cu Wall-E sau Ratatouille sau Incredibilii. Cred totusi ca filmul Coraline ar avea sanse mai mari la Oscar prin simplul motiv ca e mai frumos, mai greu de facut dar care sta la acelasi capitol cu povestea. Daca inca nu ati vazut un film la cinema in format 3D va rog sa o faceti.

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu