sâmbătă, 27 iunie 2009

Short Cuts {1993}

In ultimele zile am vazut destule filme ale lui Robert Altman, un regizor prolific american care a avut 7 nominalizari la Oscar de'a lungul vietii sale si care a murit in 2006. Ultimul sau film fiind A Prairie Home Companion. Facute de el am mai vazut, pe langa asta si Prairie Home, Gosford Park, The Player si MASH. Deci destule incat sa-mi fac o concluzie. Nu e un regizor grozav. E un regizor al Hollywoodului, nu comercial, dar care nu prea reuseste sa capteze si atentia altora. In filmele sale foloseste foarte multi actori cunoscuti, nu intotdeauna cei mai buni, dar actori comerciali care joaca cel mai mult in drame.

Acesta nu e diferit. O avem pe Julianne Moore (care are o scena in care o cadere nervoasa o face sa se certe in rusinea roscata goala in fata iubitului ei, care e revoltat de chestia asta :)) ), Andie MacDowell, Jack Lemmon, Tim Robbins, Chris Penn, Robert Downey Jr. (inainte sa fie super-cool), Jennifer Jason Leigh, Fred Ward, Matthew Modine (iar rolul sau cel mai bun este cel din Full Metal Jacket...si cred ca asa va ramane tot restul vietii sale), Lily Tomlin si Frances McDormand. Deci foarte multi actori cunoscuti care isi fac treaba in stilul lor caracteristic, altii mai mult, altii mai putin.

Lucrul care m-a uimit cel mai mult la filmul asta e ca are 3 ore si nu mi-am dat seama decat la sfarsit cand m-am uitat intamplator la ecranul principal al playerului. Nu as fi crezut. Si culmea a fost ca au avut cu ce sa-l umple. Drame reale, triste, comice, intamplari in care te poti regasi, personaje interesante si diverse...viata banala in care o intamplare banala ia o intorsatura dramatica neasteptata pentru a ne arata cat de neprevizibila e viata.

Avem barbat care inseala si barbat inselat (cel din poza chiar daca e divortat, simte ca nu s-a razbunat destul)...aceeasi femeie. Avem sotie care se simte inselata dar rezista pentru familie. Familie ingrijorata in privinta vietii fiului lor...alta femeie ingrijorata din cauza ca a dat cu masina peste acel fiu. Un grup de prieteni merg la pescuit si pescuiesc timp de 3 zile, timp in care, constienti, langa ei, in apa, se afla cadavrul unei femei de 23 de ani. Sotul gelos pe sotia lucreaza acasa la o linie fierbinte si se simte neglijat si chiar inselat. Si toate povestile astea si vietile astea se interconecteaza una cu cealalta la un moment dat in film...la fel ca in Crash, Babel sau Amores Perros. Dar fata de acestea aceasta ciocnire intre vieti nu e atat de violenta ci e ca in realitate...doar trecem pe langa ele, fara a fi afectati...doar se arata ca toti facem parte din aceeasi lume si traim aceleasi drame afectati, sau nu, de cei din jur.

Din toate filmele ale lui Altman (pe care le-am vazut) asta e cel mai reusit, reusind sa prinda drama umana intrun mod real, nu exagerat. E pur si simplu o fereastra spre viata unor oameni normal ce traiesc la fel cu noi cu probleme si drame minore. Toti in aceeasi oala. Respirand acelasi aer. Pacat doar ca nu e mai international...

8.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu