vineri, 26 iunie 2009

The Player {1992}

E dragut un film de genu asta din cand in cand...te introduce intro lume pe care o stii reala si cateva farami din ea chiar reprezinta realitatea dar la fel de mult se introduce aceasta fictiune fortata, respectand in acelasi timp tot ce propovaduieste. E un film intrun film, e o poveste pe care o povesteste un scenarist pe loc unui producator de film pentru a-l angaja.

Imaginati-va un dialog dintre un scenarist si producator care merge cam asa...scenaristul isi spune bucata cu care isi vinde filmul:

- Imagineaza-ti asta! Eu vin la tine cu o idee...o idee care are oarece substanta dar nu e financiar profitabila atunci cand e vorba de bagat oameni in cinema. Timp de sase luni primesti vederi cu amenintari si vin din ce in ce mai regulat. Ajungi, tu producatorul, atat de disperat incat incerci sa dai de tipul care crezi ca te ameninta. Il gasesti...dar nu esti sigur ca e el. E doar o presupunere. El neaga toata chestia. Ajungeti sa va certati, apoi va bateti...el moare din cauza ta. Faci totul sa para un jaf. Iti iese. Dar esti urmarit de aceasta vinovatie si incerci sa-ti pastrezi calmul. Reusesti...e un final fericit in stil Hollywoodian. Paralel aratam viata din Hollywood si mis-masurile care va fac buzunarele grase si in acelasi timp va dezumanizeaza ca oameni. Nu mai vedeti decat banii, nu mai exista arta adevarata decat in rare cazuri. Cazurile in care iese si banul. E o confesiune a voastra, a oamenilor din spatele camerelor, cei de la birouri care luati deciziile ce schimba vieti.

Normal, producatorul devine din ce in ce mai interesat de idee, chiar daca vroia o prezentare scurta. E un film de suspans, romantic, dramatic, comic, care se vrea tot ce se un film de la Hollywood poate fi si chiar mai mult. E unul comercial la cate tone de actori cunoscuti sunt...nici nu ma mai obosesc sa-i enumar dar au avut roluri foarte mari in anii '80 si mai ales '90. Ii stiti dupa vedere pe mai multi de 80%.

E misto de vazut pentru treburile interne ale Hollywoodului...chiar daca au mai fost filme de gen. Pentru numeroasele referinte catre filme vechi si bune (Ladri di biciclette, Freaks, King Kong din '33, The Wizard of Oz, Citizen Kane, Gone with the Wind, Casablanca, Rope, Sunset Blvd., M si multe altele). Pentru actori, care fac o treaba buna, mai ales cei care stim ca sunt buni. Si in general pentru atmosfera filmului. O problema a lui poate fi ca e usor de uitat.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu