marți, 16 iunie 2009

Cabaret {1972}

Wow...am ramas nitel uimit la cat de uimitor e filmul asta. Ma gandeam ca e un muzical, dar nu e. E doar o poveste acompaniata corespunzator de melodii ce completeaza idei ce nu sunt vorbite. Cum spune personajul lui Joel Grey, cabaretul e viata si invers. E un loc plin de emotie si trairi intense, haos placut pe care vrem sau nu, il imbratisam, il iubim. Trebuie sa iubim haosul...pentru ca altfel nu am putea iubi viata.

Povestea din film e relativ simpla si de multe ori copiata pana acum. Un scriitor strain locului vine in Germania inceputului de deceniu '30 sa-si inceapa o noua viata...sa mai cunoasca lumea, sa fie acceptat in alta parte. Aici, o intalneste repede pe dansatoarea/cantareata de cabaret interpretata superb de Liza Minnelli, rol pentru care a primit un bine-meritat Oscar dar s-a oprit aici. De atunci nu s-a mai facut observata. Talent irosit, dupa parerea mea...

Celalalt care a luat un alt Oscar a fost Joel Grey, unde nu a avut niciun cuvant "vorbit"...ci numai cantat. Numai prin cantat comunica el cu publicul si numai prin cantat isi transmite intreaga variatie de emotii pentru a sublinia o idee din melodie sau un sentiment. A fost excelent. Si sa nu uitam o melodie clasica care ramane in capul fiecarui spectator...Money, Money. O melodie, care cred eu, a fost responsabila pentru Oscarul primit de Ralph Burns, chiar daca il merita John Kander, pentru ca el a scris toate versurile melodiilor. Intreg filmul a fost distractiv...a fost foarte memorabil...in special ce se intampla pe scena.

Povestea din "realitate", la cat a fost repetata dupa, nu prea mai are farmec. O fata prematura iubeste azi, uraste maine...saracul scriitor (Michael York) nici nu stia in ce tabara sa stea, atat de confuz era...il iubeste pe el noaptea, ziua pe alttul...nu a fost timpul lor inca, erau tineri, nehotarati, copilarosi, cu capul la distractie, multi se pot regasi in personajele lor, chiar si din generatia noastra.

Si ca film e foarte bun, avea sanse la Oscar pentru cel mai bun film in '73 dar a avut nenorocul de a iesi in acelasi an cu The Godfather...ce sa-i faci...

8.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu