marți, 12 mai 2009

Star Trek {2009}

Da! Uite asa se face un S.F. de actiune...fix asa. Nu ca ultimele tampenii din Star Wars. Alea au fost labarii si noroc am eu ca nu suntem o natiune asa fixata pe Star Wars cum e America ca de nu, cuvintele astea imi asigurau tone de injuraturi...cu toate ca stiu ca si fanii considera acelasi lucru. Star Trek are un univers imens...tocmai de asta actiunea se petrece in univers. Au o istorie consistenta si trainica cu mici pauze in timp din cauza ca acelei generatii i s-a dus vremea...Dar sa nu zabovesc prea mult pe detalii...

Acest Star Trek a fost antrenant, atent in detalii, deloc plictisitor, a cuprins o gama variata de povesti si mini-povesti ce au continut drama, umor, dragoste, si mai multa actiune, prietenie, suspans si teroare...s-au folosit toate chestiile ce le poate contine un film pentru un cinema, un film pentru familie, un film ce poate fi vazut cu prieteni sau cu prietena. E un film complet. Dar va rezista proba timpului? Fara dubiu...numele de Star Trek va rezista si o face si acum, si daca va rezista numele unuia din cele mai bune seriale TV facute vreodata atunci sigur va rezista si cel mai bun film al sau.

Efectele speciale sunt spectaculoase si demne de vizionat numai la cinema sau in cazul fericit al unui LCD imens cu 5.1. Atat! E inutil sa spun ca daca e vazut la doua boxe de birou sau la casti efectul acestui film colosal nu numai ca e distrus dar e vizionat de cineva care nu ii vede adevaratul potential. Asa se ajunge ca niste idioti sa acorde unui astfel de filme josnice, cum de altfel se intampla la orice film bun si in cele mai rele cazuri, la filmele clasice. Cum am spus, efectele sunt colosale si folosite unde trebuie si cum trebuie, la fel ca si comedia, de foarte buna calitate, in doze mici dar puternice datorita personajului Kirk dar si al lui Scotty (interpretat de super-amuzantul actor Simon Pegg).

Acum personajele. Kirk este interpretat de Chris Pine, un actor relativ nou, tanar care a mai jucat doar intrun film pe care l-am luat in considerare, Smokin' Aces (pe care il recomand). El a avut de incaltat niste papuci mari de clovn curajos, sarcastic dar foarte inteligent...si ma refer aici, bineinteles, la marele actor William Shatner a carui prezenta (fie si trecatoare) nu ne-a onorat, si am fost uimit. Ma intreb de ce...Ar fi fost o prezenta comica dar nu stiu cat de folositoare pentru povestea filmului. Prezenta batranului Spock insa a fost cruciala. Cel tanar a fost jucat de unul din actorii care promite foarte mult in industria asta...Zachary Quinto, personajul negativ, Sylker, din serialul S.F. de succes "Heroes", pe care il urmaresc cu placere. Quinto l-a jucat pe Spock si trebuie sa recunosc ca a fost o alegere genial de inspirata. E perfect in rolul asta...e rece, e distant, e inteligent si cand il navalesc emotiile, lucru neobisnuit pentru un vulcanian, se simte si o simte si spectatorul.

Trebuie sa spun ca m-a uimit cat de bun si bine facut este. J.J. Abrams creatorul serialului Lost si regizorul Misiunii Imposibile 3 a facut o treaba buna dirijand actorii si actiunea. Se pricepe si am sa urmaresc cu interes si urmatoarele Star Trekuri. Deocamdata acesta a fost un inceput excelent dar nu trebuie sa uitam in final ca e un film care distreaza si nu unul profund sau clasic.

Live long and prosper.

8.5/10

Un comentariu:

  1. Ditai pantofii de umplut acolo, dar s-au achitat cu brio. Clișeele seriei originale au fost cam prea multe cred eu (green alien babe, "Damnit Jim, I'm a doctor, not a *", "she's giving all she's got") - puteau să mai lase și pentru episoadele viitoare.

    Destul de elegantă și rezolvarea diferențelor față de seria originală - călătorie în timp = univers paralel. Asta le permite să facă absolut orice vor ei în următoarele episoade; sunt într-un univers în care de exemplu Picard, Janeway și Sisko nu au existat încă. Mi-ar pare rău după ei dacă n-aș ști totuși că vorbim de personaje imaginare ;)

    RăspundețiȘtergere