vineri, 8 mai 2009

Love and Death {1975}

Nu...daca poza de mai sus v-ar spune ca e un film macabru sau trist, nu e...e unul din cele mai amuzante filme pe care le-am vazut in ultima vreme. Scena de mai sus e dintrun vis pe care l-a avut micul Boris, personajul jucat chiar de Woody Allen, asa cum face in multe din filmele care ii poarta semnatura. El a visat aceasta imagine terifianta, sau asa am crezut si noi, pana cand au iesit din sicrie chelneri care mai tarziu au inceput sa danseze...

Va dati seama ca nu e un film care se ia prea in serios din cat prin subiectele pe care le dezbate, nu insa si prin felul cum sunt dezbatute...viata, moarte, iubire, dezamagire, tragedie...Toate au, datorita umorului lui Allen un iz puternic de rusesc...rusesc care am simtit ca e parodiat la greu. Rusii fiind cunoscuti pentru poeziile lor despre dragoste si tragedie...Allen a profitat la maxim de acest aspect si i-a dat o alura amuzanta, amuzament ce, pentru mine, a avut efect maxim...neputand sa ma plictisesc o secunda sau chiar sa-mi trag respiratia in unele momente.

In mare e vorba despre umor absurd...si ca exemplu am sa spun in mare ce se intampla spre final. Allen cu Diane Keaton, verisori de rangul al doilea, sunt indragostiti lulea unul de celalalt (lucru permis, bineinteles, in Rusia secolului al 18) dar nu imediat...se potrivesc de minune, vorbesc despre moarte, logica, filosofie, stiti voi, genul de discutii pe care le gaseste Woody ca fiind fundamentale intro relatie de durata si semnificativa...si amandoi, in special iubirea lui se gandeste ca ar fi bine sa-l asasineze pe Napoleon, asta dupa ce Boris a ajuns erou de razboi cand a atacat cortul generalilor cu corpul sau care tocmai a iesit dintrun tun care a luat-o la vale...deci va dati seama si voi ce fel de comedie se gaseste in filmul asta. Un fel care are efect, care e profunda pe alocuri, amuzanta intotdeauna...chiar si acum dupa mai bine de 30 de ani...si asta spune multe.

A fost un desfat total, o comedie savuroasa si satioasa, un film foarte bun, actori asijderea. Ce mai...de vazut.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu