joi, 7 mai 2009

Forbidden Planet {1956}

O poveste fascinanta si nemaipomenita cum nu am mai vazut...E un film profund pe mai multe nivele chiar daca nu te asteptai la asta de la un S.F. din anii '50...putine sunt acestea care au reusit sa reziste proba timpului si sa devina S.F.-uri clasice.

Povestea e simpla, substratul, insa, e gros si deschis la interpretari. O echipa de oameni de stiinta si soldati din secolul XXII au primit ordine sa se indrepte spre o planeta indepartata unde demult au ajuns acolo o alta echipa de care nu s-a mai auzit nimic. Initial a fost doar o misiune de recunoastere, de analizare, pentru a se vedea daca mai exista cineva in viata...spre surpriza lor, mai exista cineva...un om de stiinta si fiica sa in varsta de 19-20 de ani.

Astfel au urmat explicatiile omului de stiinta, descoperirile sale si motivele pentru care i-a amenintat sa nu aterizeze pe aceasta planeta "interzisa". Secretele ce le ascunde aceasta planeta sunt extrem de avansate pentru intelectul nostru nesemnificativ iar rezultatul cunoasterii acestor detalii poate aduce consecinte grave daca nu se moare in proces. Nu pot, insa, sa ofer vreun spoiler din cauza ca filmul e pur si simplu prea bun pentru ca finalul sa fie descris in vreun fel. Tot ce pot sa spun e ca implica psihicul uman, un subiect care dezbatut asigura titlul de clasic unul film S.F., si faptul ca nu suntem inca pregatiti pentru o tehnologie prea avansata, o tehnologie care nu ne apartine.

In rest, sunt o sumedenie de detalii si gadgeturi ce fac filmul asta unul memorabil. In mare parte, acestea tin de viitor...farfuria zburatoare facuta de oameni (ganditi-va la asta putin), somnul nu tine decat 10 minute si apoi esti fresh ca dupa 8 ore de somn, diferitele materiale mai rezistente si mai bune, bineinteles robotii care fac DE TOATE si tehnologia avansata in general. E extraordinar de "in detaliu". Partea mai proasta e limbajul si comportamentul soldatilor de pe nava spatiala a pamantenilor...e un comportament mult prea lejer, mult prea comercial ca pentru filmele americane. In realitate ar fi fost un comportament mult mai strict, fara prea multa maimutareala si limbaj de New York...sunau prea primitivi, chiar si la standardele de atunci a S.F.-urilor...dar nu intotdeauna. De vazut.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu