joi, 30 aprilie 2009

Serpico {1973}

Uite asa trebuie sa fie un erou adevarat, un erou real, un erou plauzibil. Gandire de genu asta nu poate aduce decat mai mult bine insa putini sunt cei care o au si mai putini cei care o folosesc.

Serpico e politistul care se lupta cu crima...cu crima de pe strazi si cu crima din birourile in care chiar el isi scrie rapoartele si aduce criminalii...coruptia. Tu-i mama ei de coruptie...o gasesti peste tot, oriunde unde nu se joaca dupa regulile scrise sau nescrise exista coruptie, nedreptate. O gasim acum si o gasim in continuare...scapare nu avem, ne trebuie insa martiri care au ajuns asa din cauza ca luptau pentru o cauza dreapta, pentru un viitor mai bun, mai sigur.

Filmul in sine e excelent, regizat de talentatul si arhi-cunoscutul Sidney Lumet a caror filme tipa intotdeauna pentru o cauza dreapta si nici nu am sa le mai enumar...apoi il avem pe maretul Al Pacino care face un rol monumental care nu a primit prea multe laude traduse in premii insa a carui performanta vorbeste de la sine in timp ce este vizionata. Nu exista dubiu ca vezi in fata ochilor un talent maret, un actor adevarat.

Despre ce este vorba in film, asa, scurt si la obicet...Frank Serpico se face politist insa vede repede ca mai toNti sunt corupti, multi cetateni stiu deja asta, si noi stim asta, insa Serpico este singurul care nu intelege de ce situatia asta este acceptata. Afla repede de ce...pentru ca sume de bani sunt vehiculate la diferite persoana cu influenta, bani luati pentru ca politia sa inchida ochii la unele ilegalitati care se produc pe strazi in vazul lumii. Serpico este regele care nu a baut din fantana otravita de vrajitoare ce i-a facut pe restu nebuni...Serpico este un exemplu care ne spune cum trebuie sa fie lumea, cum trebuie sa uite de bani si de cele materiale, dreptatea e deasupra tuturor.

Este cu adevarat un film bun, atat prin subiect si povestire, insa si prin calitatea artistica a sa...o bucata de istorie cinematografica.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu