marți, 21 aprilie 2009

The Right Stuff {1983}

Desi imaginea de mai sus nu are nimic, in mod direct, cu filmul...simbolizeaza de fapt ceea ce vrea sa transmita mesajul filmului...zborul omului spre necunoscut si dupa acesta. Numai el si "aripile" ce il vor duce acolo...omul in cea mai simpla forma (nu dezbracata ca frumoasa domnisoara de mai sus, doar metaforic) doar esentialul...

Dansul frumos de mai sus, acompaniat de "Claire de Lune", i-a facut pe astronautii nostrii americani sa zboare mai sus, mai departe...indemnati si de propia natura umana. Perseverenta si indarjirea sunt si au fost dintotdeauna caracteristici ce l-au facut pe om sa evolueze in timp, l-au facut sa se schimbe, in bine sau in rau, dar mai mult in bine...din cauza ca inca ne aflam pe lumea asta.

Acest film epic arata fiecare etapa prin care trece un astronaut pentru a ajunge in spatiu sau pentru a bate recorduri. Inca de la stadiul de pilot neinfricat, la antrenamente riguroase si, cred eu, dureroase pana la ultima etapa...aceea de a se urca intro nava spatiala si a parasi aceasta planeta fie doar pentru cateva minute sau mai tarziu ore...acum nici nu mai exista o limita de timp, dar in '63 era. Filmul are timp sa iti povesteasca toate acestea, sa ti le arate in detaliu si pe langa mai are loc si de cateva povesti de dragoste sau orice eveniment banal sau nu din viata astronautilor americani. Dureaza pana la urma 3 ore si 13 minute filmul asta...are timp berechet sa arate fiecare chichita, fiecare emotie umana sau fiecare moment tensionat.

Chiar fiind de lungimea asta, nu ai zice ca te plictisesti, nu ai zice ca filmul dureaza mult, cu toate ca atunci cand am inceput era inca ziua, pentru ca e o poveste construita foarte bine, care foloseste numai momente importante, fara a ne plictisi cu adevarate banalitati...e posibil insa sa fi existat vreo 2 momente de genu asta insa nu am simtit-o sau le-am ignorat si uitat repede datorita urmatorului moment foarte incitant si intotdeauna rapid.

A castigat 4 Oscaruri in primul rand pentru chestiile tehnice...cele mai bune efecte speciale si sonore, cea mai buna editare, cel mai bun sunet si cea mai buna coloana sonora. Le merita si nu cred ca le merita si pe celelalte la care a fost nominalizat dar nu le-a castigat. Imaginea a fost buna dar nu extraordinara, scenografie la fel, a fost doar un film foarte bun care merita vizionat. La cati bani s-au bagat in el, cred, eu zic ca merita macar atat. Produsul final e foarte distractiv, foarte detaliat cand vine vorba de nave spatiale, pregatirea astronautilor si treaba de la NASA in general incat pentru un fan al acestor chestii filmul e perfect.

Bineinteles, nu se poate sa nu fie putin prea patriotic, putin moralizator fata de alte tari sub alt tip de conducere (Rusia comunista) si alte cateva chestii care pot parea suparatoare.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu