marți, 17 martie 2009

Trei

Da, de data asta sunt trei...Trei filme vazute si nici una cu un ceva special, exceptand una care e facuta de Miyazaki si asta nu prea stie sa o dea in bara...dar cam stie sa se repete. Detaliez mai departe.

Tonari no Totoro {1988} - In traducere...vecinul meu Totoro. In filmulet, animeul lui Miyazaki, 2 fetite impreuna cu tatal lor (ca mama e in spital) se muta la o casa draguta dar neingrijta pe undeva pe la tara. De ce? Pentru sanatatea mamei lor cand o sa se intoarca...alt motiv nu cred ca exista (pai viata la tara nu e cea mai sanatoasa? Pai cum...). Acolo intalnesc niste fiinte fantastice care bineinteles sunt dragute si innocente. Zic bineinteles din cauza ca asa le face Miyazaki...in filmele lui nu prea exista personaje negative, iar orice personaj ce ar da semne ca ar fi negativ are de fapt o problema ce trebuie rezolvata (Sen to Chihiro no kamikakusi). In filmul asta nu exista in schimb nici un personaj negativ...exista doar tristetea si nesiguranta fetitelor in privinta sanatatii mamei lor. Dragalasa povestea, putin prea dulce si naiva pentru gustul meu dar animatia e de o calitate extraordinara, la fel ca in orice film al lui Miyazaki. Merita vazut, macar o data.

Update 4.12.2013
La aceasta vizionare, cu numarul doi, filmul a fost mai pe placul meu. M-a induiosat mai mult si mi-a batut la ochi mai mult mesajul ecologic ce il transmite Miyazaki prin acest film.

8/10

Pee Wee's Big Adventure {1985} - Prea enervant film si prea enervant personaj principal. Desi sunt fan Burton inca de pe vremea cand dadea la tv Edward Scissorhands, filmul asta e o porcarie...man-childul Pee Wee asta e o proiectie a copilului din fiecare om, o proiectie enervanta si sacaitoare a carui strambaturi sunt imbecile, patetice si de tot rahatu. Nu am ras nici o secunda iar aventura ce e in acest film e previzibila de la bun inceput si deci plictisitoare. Stilul vizual a lui Burton se vede in putine secvente ceea ce e pacat insa se vede ca e mana lui non-the-less pe tot parcursul filmului. Nu mi-a placut si nu il recomand. Nota e pentru ca e un film semnat Burton si atat.

5.5/10

A Place in the Sun {1951} - Desi am sa fac un "no-no" acum, ma risc. Nu mi-a placut. Lung, plictisitor, previzibil. Desi se "studiaza" conditia umana intr-un mod realistic, profund si in detaliu, aceasta se studiaza intr-un cadru extrem de telenovelistic despre neputinta barbatului cand vine vorba de iubire si cand vine vorba si de alta femeie mai frumoasa, jucata de atunci superba Elizabeth Taylor. Ma gandeam ca ea ar fi personajul negativ ca na, ea fura barbatul de la tzatza alte femei dar de fapt barbatul e si personaj negativ si personaj nevinovat (ca pozitiv e prea putin). Dupa ce vede ca o are in brate pe cea frumoasa se gandeste sa scape de cea mai putin frumoasa (ca de fapt nu era urata deloc) care colac peste pupaza e si insarcinata. Mai frate mai...avem si o bucatica de court-room drama care e slabuta rau de tot din motive lesne de inteles. Eventual fiecare primeste ce trebuie din punctul de vedere a scenaristului...evident. E insa posibil ca voua sa va placa.

6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu