sâmbătă, 14 februarie 2009

Field of Dreams {1989}

Asta e clar genu ala de film care ajunge la sufletul spectatorului, chiar si la cei ce nu sunt americani din cauza ca mesajul sufletist pe care il transmite vorbeste cu fiecare om.

Il avem pe omul nostru obsinuit, care traieste la tara dar nu e un redneck, traieste cinstit muncind muncile pamantului, porumb in acest caz. Are o familie fericita si iubitoare formata dintr-o sotie inteligenta si intelegatoare si o fiica dulce si cuminte...e visul oricarui barbat care ajunge la o varsta la care trebuie sa se gandeasca la asta in mod serios. Cu toate astea omul nostru nu este impacat sufleteste...asa cum, din pacate, ajunge fiecare din noi sa fie la un moment dat...viata e formata din regrete pe care poate numai cei norocosi reusesc sa le stearga din viata lor facand ce au vrut sa faca dintotdeauna...

Cam niciodata nu ajunge omul sa fie cu adevarat fericit decat atunci cand totul din viata sa ajunge la un punct in care zice ca a facut ceva din viata lui, ceva din care se poate mandri, ceva ce il defineste ca om, ceva ce il face sa simta ca nu a trait degeaba.
Filmul asta e o fantezie foarte reusita, transmite multe prin mesajele subtile sau nu, prin micile detalii, prin replicile sincere si autentice, nu fortate (de cele mai multe ori). E o calatorie pentru indeplinirea viselor neindeplinite, pentru el dar si pentru persoanele din jurul sau vii sau nu...si te induioseaza intr-un mod foarte suprinzator, ca si cum nu iti vine sa crezi, e ca o adiere de vant usoara in mijlocul verii, simti o caldura neasteptata si un lichid sarat cazand de la ochi, dar nu foarte mult pentru ca faci toate astea cu un zambet sincer pe fata...e ceva deosebit.

Insa pe "If you built it, they will come" se bazeaza foarte multa din america cooperatista si in general America...multe fast-fooduri apar cand nici nu te astepti si nu dau faliment, raman acolo, facand un oarecare profit...si pe acel motto de mai sus sunt construite...la fel ca orice alta constructie facuta om de'a lungul timpului. Piramidele (desi astea au fost intentionate ca fiind catacombe pentru conducatorii lor) si mai nou cladirile neobisnuite, inalte sau cu o forma ciudata, care nu au neaparat o functie insa atrag ca un magnet masele de oameni care sunt curiosi sa vada ceva cu proprii ochi ca sa zica dupa ca au vazut acel ceva...mandrindu-se cu ceva ce nu ii ajuta in nici un fel pentru tot restul vietii lor.

Si imi place ca pe ce se bazeaza filmul asta, sportul americanilor, their favorite pass time...baseball-ul...e de fapt bazat 100% pe jocul romanesc numit oina. Superb.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu