marți, 3 februarie 2009

Delicatessen {1991}

Cred ca stilul vizual e prima chestie care te captiveaza la filmul asta, apoi situatia in care se afla omenirea la momentu, fictiv, al filmului...tocmai o criza extrem de grava din punct de vedere financiar (aparent bani nu mai exista si totul e cumparat cu graunte sau produse naturale sau in natura :) ).
Ce avem deci...aparent intram intr-o lume bizara in care exista o atmosfera calduroasa si umeda insa extrem de intunecata. La guvernare a ajuns un partid de extrema vegetariana si a interzis toate produsele din carne sau chiar si orice fel de animal domestic sau nu. Ziceam...bine...imi place cum arata, asa ca daca n-ar fi fost nimic deosebit de la capitolul poveste sau plot, tot ma uit cu interes si ii dau nota mare ca iubesc pur si simplu stilul asta suprarealist, bizar, anume fortat...just love it.

Insa are si o oarecare poveste si plot...exista un grup de locatari, toti fac parte din aceeasi scara si toti iubesc carnea...Pai, cum faci tu, pe timp de criza mai criza decat criza sa gasesti tu carne pe care oricum nu prea ai cu ce s-o platesti? Noroc de macelarul cu cosmelia de la parter...care bineinteles ar dificila sarcina de a scoate carne la vanzare...da, din pacate locuitorii acestei scari de bloc sunt strict carnivori ca altfel nu s-ar plange ca mor de foame...
Trebuie sa repet ca singura chestie pentru care ai vedea filmul e stilul vizual si regia...povestea e subtirica, are si o poveste de dragoste pe acolo, multe faze misto, mai ales de la tipa care tot incearca sa se sinucida si nu reuseste...dar si datorita regiei, unul din ei (ca's doi) fiind cel de la Amelie si de la A Very Long Engagement si anume Jean-Pierre Jeunet.
Oare o sa ne comportam si noi la fel ca astia daca ajungem in situatia lor?
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu