marți, 20 ianuarie 2009

Nunta muta {2008}

Puterea acestui film e incredibila. Are un impact puternic pentru fiecare spectator in parte, fiecare, dupa vizionarea filmului ramanand pe ganduri si dorind sa zica ceva despre filmul asta, orice...
Cred ca lucrul ce trebuie laudat in filmul asta e regia lui Horatiu Malaiele, debutul sau pe marile ecrane ale Romaniei si sper ca nu numai. Filmul e un deliciu si ne prezinta o combinare perfecta dintre comedie si tragedie, veselie si tristete. Doua din cele mai intalnite sentimente umane, doua din cele mai esentiale pentru a spune ca iti traiesti viata cu adevarat. Niciodata nu trebuie sa speram numai la bine, chiar si durerea din viata noastra ne defineste ca oameni, este esentiala.
Am ras cum nici nu mai stiu cand am ras atat de mult la un film romanesc, majoritatea dintre ele, cele noi, fiind de o tristete sumbra rara...chiar aveam nevoie de un film romanesc amuzant, comedie specific romaneasca...cea mai pretioasa.
Punctul culminant din film nu poate fi decat scena nuntii mute. Chiar eram curios ce motiv gasesc ei pentru a ajunge in situatia asta...ei bine, moartea lui Stalin...de aici stim sigur ca actiunea filmului are loc prin primavara lui '53, cand toata padurea era de un verde proaspat. Scena nuntii ne aduce aminte de comedia muta, de filmele mute ce nu pot fi uitate, scena are un aer bizar, neobisnuit, ireal si continua sa ne fascineze de la inceput pana in momentul cand incepe cealalta nunta.
Multe nu sunt de spus pe plan simbolistic, adica, sunt destule, iar fiecare are cate o poveste dar parca e mai interesant sa te uiti la ele decat sa le discuti. De exemplu aparitia Smarandei inca e un mister pentru mine, crezand ca asta e principalul motiv pentru care au venit reporterii cu paranormalul in satul sters de pe fata pamantului...
E un film bogat, frumos, amuzant si tragic...merita vazut.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu