vineri, 16 ianuarie 2009

Milk {2008}

Am zis ca tre sa zic vreo doua vorbe despre filmul asta ca e unul din cele mai comentate filme de anu asta si probabil unu care o sa primeasca premii...dar daca le primeste, le merita? Sau le primeste doar fiindca e un film ce vorbeste despre ceva ce nu se vorbeste de obicei intr-un film cu atata ardoare...ultimul astfel de filma fost Brokeback Mountain si stim cu totii despre ce e vorba in filmul ala.
Acum trebuie sa am grija cum vorbesc despre filmul asta ca sa nu fiu numit homofob (de parca mi-ar pasa). Cam asa se intampla la un astfel de film daca nu iti place...
Traim intro lume in care toleranta e un lucru rar si desi tot vorbim de zeci de ani despre ea si unii incearca din rasputeri s-o impuna alegem in continuare sa fim rasisti, xenofobi, homofobi...in generali alegem sa fim in continuare intoleranti. Din cauza ca ne place acolo unde suntem, din cauza ca nu ne place schimbarea...chestia e ca o sa mai fie nenumarate modificari in felul cum vedem viata acum pana cand ajungem la un punct in care nu mai modificam nimic si pana si asta o sa fie ceva imposibil...nu suntem o specie perfecta si nu o sa ajungem perfecti prea curand...din cauza ca nu ne place schimbarea, ne sperie, ne ingrijoreaza ca daca schimbam asta o sa se schimbe si altceva, formand o inevitabila reactie in lant.
Despre asta e vorba in filmul asta...schimbare. Acum depinde de privitor daca e in bine sau rau...prefer sa raman impartial spre indiferent, pentru ca nu stiu, mi s-a parut inutila toata debandada lui Milk iar circumstantele lui au fost ridicate pe un piedestal. Ce idee a vrut sa trimita filmul asta in 2 ore? Una simpla: toleranta, egalitate. Atat. In doua ore.
Bine, e o poveste reala deci trebuie studiate personajele, trebuie si nitica telenovela/drama care nu are neaparat legatura cu subiectul, trebuie personaje peste personaje care mai decare mai colorate, trebuie multe.
Van Sant regizeaza aici ca si cum nu ar fi el si in felul asta regia nu mai are nimic deosebit...e exact cum ai crede ca ar putea fi, fara ochiul deosebit care il mai are Gus in alte filme de'ale lui. Probabil pentru ca nu se focalizeaza pe asta ci pe partea cu transmiterea unui mesaj de toleranta si pe prestatia lui Penn (care, fara sa jignesc, serios, mi-a adus aminte cateodata de prestatia din I Am Sam, deci pe bune) care e foarte buna, e convingator tipu, e un meserias adevarat.
In rest, am zis, totul e despre tema si ce inseamna asta pentru noi, ne doare, nu ne doare...
Pe mine nu ma doare dar trebuie sa recunosc ca Penn a jucat excelent, insa si restul au jucat perfect pentru ce le cerea rolul.
P.S. E cu .50 mai bun decat Brokeback Mountain.
7.5/10

2 comentarii: