vineri, 30 ianuarie 2009

The Lady Vanishes {1938}

Classic classic Hitchcock...printre primele sale filme thriller importante. Cu toate ca a mai facut vreo 20 de alte filme inainte, acesta se numara printre putinele thrillere pe care le-a facut pana in '38...deci il putem numi chiar primul thriller important al lui Hitchcock, maestru thrillerului si misterului. Am spus destul pana aici "primul thriller"?

De la filmul asta pana la sfarsitul carierei sale s-a bazat cel mai mult pe mister si thriller, imbinandu-le cateodata la perfectie in Rear Window, Rope, Vertigo, The Birds si bineinteles Psycho. In acest film ne ofera cunoscuta (cunoscuta din cauza ca pana in ziua de azi s-au facut si inca se mai fac filme cu si despre acest subiect, modificandu-se, insa, putine lucruri: decoruri, replici, in fond ramand la fel) poveste despre conspiratie pentru infaptuirea raului. Misterul e in crestere constanta pana cand e dezvaluit, normal.

In film e vorba despre o domnisoara Iris care pleaca din tara fictiva Bandrika inapoi spre casa. La hotelul unde a stat intr-o statiune din aceasta tara am cunoscut personajele importante... batranica Froy, tanarul cu ureche muzicala Gilbert si alte cateva personaje cu importanta mai mica. Pleaca ei cu trenul spre alta destinatie, sa-i zicem casa, si in tren incep sa se petreaca tot felul de lucruri ciudate...dispare batranica din senin, toti ceilalti nu au vazut-o, cea care zice ca a disparut e convinsa ca a urcat impreuna cu ea si ca a ajutat-o...semana cu mediocritatea aia de Flightplan la capitolul asta, doar asa, sa va faceti o idee.

In fine, se intampla lucruri in trenul ala, mai multe decat mi-as fi imaginat vreodata ca se pot petrece intr-un tren insa e excelent facut, excelent interpretat...e foarte, foarte bun.
9.25/10

2 comentarii:

  1. Sa ma trazneasca de am inteles ceva....
    Lasa-te de scris omule....

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi poate totusi gasesti un post mai bun pe aici...sunt 959 despre filme. Mi-ar parea tare rau sa pleci de aici cu o impresie naspa despre mine. Nu stiu ce m-as face daca as pierde un "client"...pf.

    RăspundețiȘtergere