sâmbătă, 24 ianuarie 2009

The Exorcist {1973}

Incep prin a spune ca inainte de a vedea filmul asta nu credeam in posedarea unui om de catre un demon sau diavol himself...dupa vizionare...nimic nu s-a schimbat. Si cum s-o zic in asa fel incat parerea mea adevarata despre film sa nu fie ascunsa printre cuvinte...
Posedarea a fost intotdeauna o chestie absurda, oricum te-ai uita la ea, din orice unghi o privesti si o analizezi...e de la inceput pana la capat o chestiune psihologica, un dezechilibru mintal, o a doua personalitate, schizofrenia in cel mai rau caz posibil. Tot ce au spus doctorii profesionisti reprezinta adevarul...posedarea a ajuns sa fie o "boala" de ţăran, sau mai bine zis de taranca. Cand eram mai mic vedeam pe la teve povesti de astea cu "posedatu"...dar ce stie taranu despre boli mintale cand creieru lui a fost spalat intens si cu cel mai "bun" detergent, religia? Prima lui parere atunci cand vede un om ca se comporta ciudat e ca dracu a intrat in el...chiar si cand are un moment de agresiune temporara, la fel...dracu...a naibii prostie umana. Si indiferent daca vine vreun orasean pe la ei in sat, sa le mai explice cate o chestie, doua...ei nu, ca e traditie, ca e din mosi-stramosi si asta e bun...ca asa au "supravietuit" ei pana acum, cu gandirea asta ridicola. In fine...de ce am zis taranca si nu taran? Ca de fiecare data cand am vazut o poveste de posedare in Romanica numai persoanele de sex feminin sunt in centrul atentie...si asta le place lor, femilor, doar stim...cum ajung acolo nu mai conteaza (Scopul scuza mijloacele). Si de ce ajung ele in halu asta? Pai, traind cu o mentalitate inapoiata, umbland in cercuri majoritar religioase ca doar na...ce faci la tara? Prăşit si biserica in fiecare duminica pe putin. In biserica tot auzi despre cum pedepseste doamne-doamne pe cei ce fac rau...si in felu asta ajunge instabila noastra psihic de la tara sa fie fututa de unu prin fan si crede instant ca a facut un pacat...de ce l-a facut? A intrat dracu in ea, bineinteles...si crede asta pana cand preotu si numai preotul (ea stie cum arata si stie si cand e "posedata") ii baga doua vorbe, trei vrajeli din cartea de bucate...chestia asta se explica foarte fain si in film. De asta a castigat asa de multi fani filmul asta...prezinta ambele tabere ajungand la un acord comun...numai ca tabara cu religia uita ca sunt implicate multe efecte speciale si teatru...dar e ok...important e ca mie mi-a placut :)) .
De mult am aruncat la cos idei despre superstitii, traditii, Iisus si Dumnezeu, de mult, inventii inutile omului ce are puterea sa recunoasca sinelui cand greseste. Universul imi place...are logica, Big Bang-ul la fel, numai infinitatea lui il desfiinteaza complet pe Dumnezeu (si asta nu e singura chestie, sunt multe)...dar divaghez.
Tot ce imi arata filmul asta, de la un anumit punct e o fabulatie, fictiune, imaginatie...si asta mi-a placut ENORM!!! Constructia filmului e facuta perfect...exagereaza atat cat trebuie si nu se repeta...povestea are radacini atat in psihologie cat si religie, de multe ori, subiecte ce se bat cap in cap de cele mai multe ori. De fapt, sunt opuse complet una de cealalta...insa aici se reuseste sa se treaca de acea fina bariera ce le deosebeste fara sa sune absurd sau imposibil.
Vreau personal sa le multumesc celor doi oameni ce au facut filmul asta posibil: William Friedkin, regizorul si William Peter Blatty, scenaristul (ce a scris si cartea care a inspirat crearea filmului) si producatorul...doi oameni, trei sarcini extrem de importante ce au format capodopera asta horror/thriller. De fapt nici nu mai zic vreo ceva despre film...nu are importanta in nici un fel, totul e perfect...e unul din cele mai bune filme din '73...fara dubiu...gata. Nu mai zic nimic. Doar...VIZIONATI-L!!!
10/10

2 comentarii:

  1. total offtopic:
    -why use "justify" text ?
    -spatii intre paragrafe ?

    RăspundețiȘtergere
  2. -Why use who's ce?
    -Da, ma gandeam si la astea...pe viitor am sa le pun in practica.

    RăspundețiȘtergere