vineri, 9 ianuarie 2009

Body of Lies {2008}

Ei bine acum, e un thriller politic...asa si, ai intreba acum...si eu raspund: N-am nici un fel de inspiratie acum si nu pot sa zic decat ca e un film bunicel...si bineinteles, o data ce incep sa scriu ceva imi vin mai multe in cap:
Sa incepem cu subiectul...avem un agent CIA jucat de Leonardo DiCaprio infiltrat destul de adanc in tara si cultura respectiva incat nu ridica prea multe suspiciuni la inceput (are si barba, mai mare decat cea din poza de sus...e si destul de bronzat, stie limba la perfectie). Sarcina lui este aceea de a gasi teroristi...si nu pe cei mici, ci pe cei mari, tocmai de asta are o slujba importanta, un rang destul de mare incat reuseste sa faca ce vrea el (de cele mai putine ori). Ca sa ajunga la cei mari, mai intai trebuie sa-i prinda pe cei mici, sau macar persoanele de legatura...
Acesta are un sef undeva prin Virginia (in Langley, unde se afla si sediul C.I.A.-ului) care ajunge sa faca greseli din cauza ca nu vede "the big picture", om cu decizii importante care se afla la zeci de mii de kilometri distanta, departe de locul cu problema...asa ca tot ce vede el e ceea ce vede satelitul si ce primeste ca informatii de baza pentru rezolvarea cu succes a misiunii. Nu il intereseaza victimele colaterale, nu il intereseaza nici alte conexiuni pe care le face Leo la locul faptei cu persoane importante pe care seful (Russell Crowe) le desconsidera ca na, el reprezinta aroganta si puterea suprema a Americii.
Vedem scene de actiuni nu foarte spectaculoase (din cauza ca asta e si ideea), pentru ca trebuie sa fie cat mai naturale, sa para reale, sa fie de la fata locului, tu, specatorul, stand la 5 metri distanta de locul unde intra glontul in teroristi...si exploziile sunt misto, insa scena aia cand personajul lui Leo il impusca pe Nazir (pe la inceputul filmului) cu un Scorpion (asa se cheama mitraliera aia mica, seamana cu un Uzi mai mic) si nu se aude nici un sunet de la gloantele ce sunt trase in ala, e cam exagerata faza...m-am legat de aia ca mi-a iesit in ochi.
Apoi mai avem fuga asta continua dintr-un loc in altul care pe de o parte mi-a placut din cauza ca a pastrat filmul alert si spectatorul atent insa poate deveni putin confuza la un moment dat. La finalul filmului nu stii exact ce sa culegi din el insa sa nu-l judecati ca inca un film despre musulmani si cum toti sunt teroristi pentru ca tocmai ideea asta incearca filmul sa o desfiinteze. Observati cum personajul principal, Ferris, alege sa ramana la final in tara asta, se indragosteste de o femeie de acolo, il aproba tot timpul pe Hani, deci ceea ce face mass-media cu capul nostru cand vine vorba de Orientul Mijlociu e gresit, dar ce sa-i faci, unii nu aleg sa gandeasca pe cont propriu ca e mai usor sa iei parerilor unor neica Nimeni de la tv, ca na, cineva a ales ca e bine sa-i puna la tv...
Actorii joaca decent: Russell nu face un rol incredibil dar e comic cum personajul sau combina viata de familie si treburi ce tin de vieti umane atat de firesc incat e imposibil sa nu zambesti nitel la natura nonsalanta a americanilor...parca comanda un joc. DiCaprio mi-a adus aminte de Blood Diamond ca si acolo a jucat asemanator...adica bine dar nimic mai mult. Oricum, el anu asta iesa in evidenta pentru rolul din Revolutionary Road.
De vazut...insa sfatul asta se duce mai mult la tipi, ca tipele nu o sa ramana lipite de ecran nici 20 de minute...cu toate ca este loc in filmul asta si de o poveste de dragoste :)
8/10

2 comentarii:

  1. Povestea de dragoste este fix chestia care mi s-a părut implantată acolo cu forța de un producător idiot. Parcă văd scena: "Harry, bagă și ceva interese romantice, că AȘA SE FACE aici la noi!"

    În rest mi-a plăcut cu un punct mai mult decât ție. Mi se pare mie sau DiCaprio e din ce în ce mai bun?

    RăspundețiȘtergere
  2. Este din ce in ce mai bun...dar arata ca o sa fie bun inca de mic cu rolul din What's Eating Gilbert Grape...de exemplu.

    RăspundețiȘtergere