sâmbătă, 27 decembrie 2008

Training Day {2001}

Si inca ce zi...ziua in care destinele se schimba, vietile se pierd, cantitati mari de bani se misca de colo colo, lectiile sunt invatate, viata continua.
[Film pe care l-am mai vazut, dar i-am uitat gustul]
Un film puternic, dur, nemilos si real despre coruptie, nedreptate si putere. Putere ce doreste atunci cand e mica sa se faca mare...cand e slaba sa se faca tare...cand e invizibila sa se faca vizibila. Adica e normal...un om ce are putere doreste sa aiba mai multa putere. Acest om e exemplificat excelent in personajul jucat genial de Denzel Washington, Alonzo...un politisit cu o personalitate puternica care, descoperim, e un pic prea periculoasa, un detectiv ce e corupt si desi foarte puternic si capabil in meseria lui si nu numai intra intro belea nu tocmai sanatoasa pentru el sau pentru cei din jurul sau pe care ii corupe la randul lor.
Desi filmul in sine e destul de reusit la vizionat si analizat (cu viata reala de cartier, cu mişmaşuri, cu toate chestiile legate de acest aspect) Denzel fura showu...oferindu-ne un personaj real, pe care il putem distinge, de care ne este frica si simtit tot ce simte si partenerul acestuia, Jake, jucat de Ethan Hawke. Noi suntem partea buna (bine, aici depinde si de spectator) si privim partea proasta neintelegand cum ceva de genu asta poate ajunge sa aiba atata putere. Desi poate fi cruntul adevar, sau nu, lectia e evidenta si asta face ca finalul sa fie previzibil, dar nu conteaza din cauza ca vrei sa vezi fiecare secunda a talentului lu Denzel, e un rol foarte magnetic chiar daca malefic. E malefic cu o latura umana ce se vede in momente ce depind de viata acestuia...in momente in care castiga increderea cuiva si asa mai departe...
Si iata, dupa 9 ani, filmul inca e fresh si actual...o lectie perpetua de viata. Un film reusit.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu