joi, 18 decembrie 2008

Rushmore {1998}

Un trimuf vechiut care apartine in totalitate lui Wes Anderson dar si putin lui Owen Wilson care a scris scenariu impreuna cu Wes.
Filmul asta e vorba despre viata, this much is clear...dar ce viata. Avem un adolescent pe la 15-16 ani care, datorita mortii mamei lui, s-a maturizat mult prea repede. Reuseste insa, sa para matur in fata altor oameni, devenind rival pentru unii oameni cu mai multa experienta in viata, rival atat in dragoste cat si succes per-total. E un personaj infinit interesant iar cei din jurul sau completeaza acest tablou de viata inedita care ne este prezentata cu atat de mult stil si unicitate prin viziunea regizorala al lui Anderson. Mi-a placut in mod deosebit stilul de filmare, care, la fel ca in celelalte filme ale lui Wes (The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Darjeeling Limited) - acesta pastrandu-si acest stil de filmare ca o semnatura - arata foarte teatral si ajuta la dezvaluirea multor detalii la vizionari viitoare datorita comediei subtile din background...si nu numai.
Rushmore e in primul rand un film foarte placut de vizionat, care are replici geniale, amuzante, dar care pana la urma e facut de personaje...si datorita acestora filmul acesta va dainui in timp ca genu de film care nu e pe masura asteptarilor...de ex: filmele lui Wes prezinta intotdeauna anii de dupa succes a personajelor principale. Aici, nu vedem anii in care Max devine presedintele acelor numeroase cluburi din scoala privata pe care o face, Rushmore...iar acestea sunt prezentate succint ca o modalitate de caracterizare a personajului. Acest film e profund acolo unde alte filme de calibru hollywoodian nu sunt si este sarac acolo unde celelalte filme sunt bogate...iar asta e un lucru bun. Ne arata ce conteaza de fapt si ce anume defineste cu adevarat personajul pe care il urmarim (acelasi lucru se intampla si in The Royal Tenenbaums).
Actorii joaca excelent, asta nici nu mai are sens sa fie pomenita, dar o fac oricum.
Si mai zic, desi nu e nevoie ca merita vizionat si pastrat.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu