vineri, 14 noiembrie 2008

Låt den rätte komma in {2008}

Ceea ce se intampla in poza de mai sus nu e decat o mica monstra de cat de bun e filmul asta...e probabil unul din cele mai reusite filme ale anului, cel putin din punctul meu de vedere. Are elemente de iubire (puppy love de fapt, daca se poate numi asa, cel putin unul din ei are 12 ani) dar si elemente horror foarte reusite, aproape reale cu sange si moarte. Ceea ce il face mai deosebit e ca pune o reteta foarte veche intr-un background modern si e totusi atat de plauzibil si normal de parca toate filmele sunt facute asa. Povestea de dragoste este dulce si heartwarming, excelent plasata intr-un mediu atat de rece si capturat atat de frumos...fiecare cadru e o imagine unica si placuta. Prea multe nu sunt de spus...e un horror care nu tipa cu imagini brutale dar cele putine care exista sunt facute magistral si sunt demne de uimire.
Acest film suedez, regizat de Tomas Alfredson, se traduce Let the Right One In, un titlu ce se poate interpreata in diferite moduri. Unul din punctul de vedere al baiatului, ce este in primul rand un visator si un romantic, ce o lasa pe aceasta fetita aparent innocenta in inima lui prin dialoguri simpliste si sincere...iar alt punct ar fi cel al fetitei, care, desi nu prea vreau sa o spun, este un vampir (da, despre asta e filmul, cum se indragosteste un om normal de un vampir) si trebuie sa aibe grija pe cine lasa in viata ei pentru a nu-i pune in primejdie viata dar nici inima.
Fiecare moment terifiant sau mai bine zis respingator, intrun mod ciudat, ne face mai curiosi si eventual intelegem natura si nu neaparat o imbratisam dar nu o indepartam, ramanem neutrii si detasati dar mai atenti decat oricand.
Actorii au fost in mod special deosebiti, asemenea actori copii rar vezi pe ecran sau oriunde altundeva. Reusesc prin interpreatrile lor minimaliste sa exprime emotii puternice si convingatoare. Kudos la amandoi.
Tehnic e excelent, lumina, imaginea, sunetul si pe deasupra regia fac din acest film cu look independent un film foarte memorabil intr-adevar.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu