sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Glory {1989}

Subiectul: Razboiul Civil din America anilor '60 ai secolului 19.
Scopul filmului: hm...dificil de estimat, dar as zice ca e un sentiment vag de egalitate intre oameni de toate rasele si culori, vag my ass, e clar ca lumina zilei...iar ce se intampla prin 1862-1863 cu persoanele de culoare se vrea o evolutie fireasca a omului - la vremea aceea la putere - alb. Cand ai nevoie de oameni ce sa lupte intro batalie inutila iar cei la care te duceai de obicei erau din ce in ce mai putini, apelezi la negri...si asta e clar ca lumina zilei...partea buna a lucrurilor poate fi interpretata. Cativa sunt convinsi ca lupta impreuna cu un om ce ii apreciaza, iar acei cativa sunt persoanele care pot sa-i convinga si pe restul, culmea, astia toti care se lasa convinsi primii sunt toti intrun singur cort...norocos cort...numai vedete: Denzel Washington si Morgan Freeman si doi necunoscuti ca sa mai balanseze ecuatia. Ce m-a dezamagit este ca a fost o batalie pentru nimic...Lincoln oricum elibera sclavii, asta a intentionat de cand a devenit presedinte...bataliile si pregatirea negrilor nu au avut niciun rol, fictiune nu a fost...Shaw a existat in realitate si cica chiar arata ca un baietel care se comporta de 3 ori cat e varsta lui. Broderick e o alegere excelenta din cate mi-am dat seama...prima data cand l-am vazut mi-am zis: Da, uite o femeie ascunsa sub niste par pubian prins in jurul gurii...cum poate un astfel de personaj sa fi existat in conducerea unui batalion cand inca nici nu a ajuns la 30 de ani si inca mai scrie regulat parintilor scrisori scrise din suflet, eu nu stiu. A fost alegerea buna dar iti era greu sa-l iei in serios...cu toate ca avea unele momente din film ce ii apartineau.
Denzel a luat un Oscar pentru un rol secundar...personal ziceam ca merita o nominalizare ca, desi puternica interpretarea, ochii sai ramaneau in aceeasi pozitie de fiecare data nefiind in concordanta cu emotiile ce le tipa vitejeste...avea ochi morti. Acesti ochi s-au trezit in Training Day, cand a luat Oscarul pentru cel mai bun personaj principal.
Restul joaca bine, in special Freeman...merge numele asta cu filmul.
Iar punctul slab al filmului sunt esentialele scene de razboi, a caror importanta era dictata din start de pregatirile lungi ale soldatilor in prealabil, scene de razboi care ajung in cel mai bun caz mediocritatea...
Deci personal nu mi-a placut si nu are nimic deosebit...sunt usor dezamagit, dar merge...
7.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu