joi, 2 octombrie 2008

The Hustler {1961}


Recent raposatul si regretatul Paul Newman a facut un rol ce o sa ramana pururi in gandul nostru dar si mai bine, in cinematografie. Moartea sa m-a facut sa ii vizionez unul din filmele sale de referinta. El nu m-a dezamagit, filmul insa putin...incepe bine, cu un ritm caracteristic insa o data cu declinul personajului principal incepe si declinul povestii...incetineste, se opreste din a fi interesanta si captivanta. Chiar acum, cand scriu aceste cuvinte, vizionez ultimele minute ale filmului si nu cred ca va fi ceva ce o sa ma faca sa-mi schimb parerea in totalita...aahhh, chiar acu s-a intamplat ceva neasteptat dar oarecum previzibil daca ar fi sa intelegem natura personajului in cauza...e trist.
Un om are tot ce-i trebuie sa ajunga exact unde vrea el insa din cauza caracterului sau, arogant, infumurat si oarecum nesimtit o da in bara constant si e privit ca un fraier, un loser. E tanar...ce stie el? E tanar si are toata viata inaintea sa...E tanar si tot ce'l maturizeaza nu sunt decat cateva zile impreuna cu o alta cauza pierduta (de gen feminin) ce face ceva ce schimba viata amandurora.
E vorba despre cum un jucator de biliard smecheras ajunge sa creasca (seamana cu un bildungsroman) si chiar sa filosofeze despre iubire (indirect, bineinteles) si viata in general, facand referiri la biliard cam tot timpul, bine, asta pe la final...ca in rest era in proces de maturizare.
E un film bun dar nu mi-a atins nicio coarda...nici cea sensibila, nici cea captivanta (poate putin la inceput...dar cand mi-am dat seama in ce directie se duce filmul...eh...oare la ce ma asteptam?)...asa ca merita vizionat numai pentru Paul Newman.
7.5/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu