marți, 28 octombrie 2008

Anatomy of a Murder {1959}

E usor sa-ti placa filmul asta, mai ales daca iubesti dramele din camera de judecata si mai ales daca iti plac filmele lui James Stewart. A fost un actor unic care a avut un farmec aparte si nemuritor. A fost un actor perfect.
In film se vorbeste despre o crima facuta din pasiune, din gelozie, din nebunie, din ce vrea publicul sa creada, din ce vrea filmul sa te faca sa crezi. In cele 2 ore 40 ai timp sa te gandesti la ce vrea filmul asta sa faca si ce vrea sa-ti arate. Iti arata la urma urmei ca justitia e orbita de scuze inventate de ingenioasa gandirea umana, care, intr-o lume rece si calculata nu ar avea rost. Nebunia temporara este o scuza inventata de psihologi, nu de avocati, nu de acuzati, nu de judecatori. Nebunia temporara nu e o nebunie adevarata, e un nume diferit pentru "eu sunt sanatos la cap, dar aveam chef sa-l omor pe unu, asa ca eram nebun numai pe perioada cand l-am terminat (ca eu sunt Terminatorul) pe ala." Nebunia aceasta temporara a venit de la un om extrem de gelos, iar gelozia nu este, in nici un fel, legata de iubire. Nu poti detine o persoana, nu poti sa o faci a ta. E pur si simplu gresit...poti insa sa o faci sa te iubeasca iar daca faci asta, cu siguranta nu are motiv sa umble pe la altii. Gelozia e un sentiment uman murdar, ilogic. Bine, dar asta e o parere personala...unii imbratiseaza ideea ca gelozia e sanatoasa si arata cat de mult de iubeste o persoana...fals, dar ce mai conteaza?
Si vedem crima asta in cel mai mic detaliu, de la fiecare persoana implicata direct sau indirect, investigat pana la sange de avocatul nostru/detectiv Paul Biegler (personajul lui Stewart). Apoi il mai vedem o data desfasurat la judecator, infiripat in jurul unor intrebari dificile si pertinente, dar care sunt la subiect. E un film scris foarte bine si se vede si prin interpretarile excelente ale actorilor.
Si pe langa povestea umana din spatele filmului, avem si un substrat foarte important. Filmul asta iti arata ca poti sa scapi cu basma curata dintr-o crima, clar. Omul ala a omorat pe cineva din cauza ca era excesiv de gelos si cum am zis gelozia nu e un motiv sa omori pe cineva. Iar vina nu e a ta cand femeia ta e mai usuratica, asa, de felul ei, atunci cand i se ridica alcoolemia. Deci, intr-un fel, James Stewart a fost personajul negativ din cauza ca a lasat un criminal in libertate, da stiu...e naspa, dar nu multi se gandesc la alta cand il vad pe Stewart jucand un personaj simplu, bun, care merge la pescuit in mod frecvent.
Filmul e never the less, foarte bun, aproape flawless si e si foarte entertaining...
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu